Mossad je izraelský tajný špionážny úrad, ktorý je zodpovedný za zahraničnú špionáž, tajné operácie, a kontrarozviedku. Mossad je skratka pre "Inštitút pre tajné služby" (Hebrew: המוסד למודיעין הסודי‎, HaMossad LeModi'in ULeTafkidim Meyuhadim) a je jednou z najvýznamnejších tajných služieb na svete.

Mossad bol založený v roku 1949, len krátko po vzniku štátu Izrael. Jeho hlavným cieľom je chrániť bezpečnosť Izraela a poskytovať informácie o hrozbách pre jeho bezpečnosť. Mossad sa špecializuje na rôzne druhy operácií, ako sú napríklad získavanie tajných informácií, boj proti terorizmu, likvidácia nepriateľských jednotiek, a špionáž.

Mossad má rozsiahle siete špiónov po celom svete, ktorí zbierajú informácie o hrozbách pre bezpečnosť Izraela. Mossad tiež spolupracuje s inými tajnými službami, ako napríklad CIA v Spojených štátoch a MI6 v Spojenom kráľovstve, aby získal cenné informácie a poskytoval podporu pri medzinárodných operáciách.

Mossad sa preslávil svojimi tajnými operáciami, ako napríklad likvidáciou palestínskych teroristov, ktorí sa podieľali na atentáte na izraelských športovcov na olympijských hrách v roku 1972.

Riadenie Mossadu je veľmi tajné a mnoho informácií o jednotke zostáva utajených. Mossad tiež silne dbá na súkromie a diskrétnosť, a preto sa často nazýva aj "The Institute" alebo "The Service".

Mossad plní kritickú úlohu v chránení bezpečnosti Izraela a poskytuje dôležité informácie pre rozhodovanie o bezpečnosti.