Podľa hodnotenia Hrubého domáceho produktu (HDP) využívaného na meranie ekonomickej výkonnosti krajín sa klasifikácia najbohatších štátov na svete môže meniť v závislosti od zdroja a metód použitých na zhodnotenie údajov. Všeobecne sa však najbohatšie štáty zameriavajú na vysoký HDP na obyvateľa, čo znamená, že majú vysoký priemer bohatstva na osobu.

Medzi krajiny, ktoré sa často uvádzajú medzi najbohatšími, patrí napríklad Luxembursko, Katar, Singapur, Spojené arabské emiráty a ďalšie. Tieto krajiny majú silnú ekonomiku, vysoké príjmy a nízku nezamestnanosť.

Je však dôležité si uvedomiť, že bohatstvo štátu sa nemusí vždy prejaviť vysokou životnou úrovňou obyvateľstva alebo všeobecným blahobytom. Napríklad, krajiny s veľkými prírodnými zdrojmi, ako je ropa alebo plyn, môžu mať veľké bohatstvo vo forme týchto zdrojov, ale zároveň môžu mať vysokú nerovnosť a chudobu medzi obyvateľmi.

V každom prípade, hodnotenie najbohatších štátov na svete je dynamické a môže sa meniť v závislosti od ekonomických trendov a vývoja v jednotlivých krajinách.