Veľryba vráskavec obrovský (Balænoptera musculus) je druh veľryby z rodiny vráskavcov, ktorý je najväčším žijúcim cicavcom na svete. Jej dĺžka môže dosahovať až 30 metrov a hmotnosť môže presiahnuť 200 ton. Jej hlava je veľká a špicatá, a má štyri dlhé a tenké púpavy. Veľryba vráskavec obrovský má najväčšie mozgy zo všetkých cicavcov a jej mozog má hmotnosť až 9 kg.

Veľryba vráskavec obrovský je špecifická tým, že sa živí hlavne planktónom, teda malými organizmami žijúcimi vo vode, ako sú napríklad kôrovce a krevety. Jej zuby sú malé a nevyužíva ich na lov, ale na filtrovanie planktónu z vody. Veľryba vráskavec obrovský má veľké ústa a bránicu, ktoré jej umožňujú vyfiltrovať až 4 ton planktónu za hodinu.

Veľryba vráskavec obrovský je migratórny druh a pohybuje sa medzi tropickými a subpolárnymi oblasťami. Samice sa vyskytujú v teplejších vodách, zatiaľ čo samci zvyčajne žijú v chladnejších oblastiach. Samice rodia každé 3 až 7 rokov a ich mláďatá sa rodia s hmotnosťou až 2 ton a dĺžkou až 7 metrov. Veľryby vráskavec obrovský žijú v stádach pozostávajúcich z niekoľkých jedincov a sú veľmi sociálne bytosti.

Veľryba vráskavec obrovský je tiež známa svojim hlasom, ktorý je najhlbším známym zvukom v prírode. Jej hlas môže byť počutý až do vzdialenosti 2 000 km pod vodou a je používaný na komunikáciu medzi jednotlivými jedincami alebo na označenie svojho teritória.