Najväčšie ovocie na svete patrí do kategórie tropických ovocí a má veľkosť približne ako veľký guľatý kôš. Jeho názov je jackfruit alebo durianovník a pochádza z juhovýchodnej Ázie, konkrétne z Indie, Bangladéša, Thajska a Indonézie. Je to obľúbené ovocie v týchto oblastiach a jeho chuť sa opisuje ako kombinácia ananásu, mangového ovocia a banána.

Jackfruit môže dosiahnuť veľkosť až 90 centimetrov v dĺžke a 50 centimetrov v priemere, a vážiť až 50 kilogramov. Keď sa ovocie otvorí, môže mať až 500 samostatných malých plodov, ktoré sa konzumujú zvyčajne surové alebo varené. Je to významné ovocie pre vegetariánov a vegánov, pretože je to skvelá náhrada za mäso a môže sa použiť na prípravu mnohých rôznych jedál.

Avšak, napriek svojej veľkosti a nutričnej hodnote, jackfruit má aj niektoré negatívne vlastnosti. Vôňa ovocia je pre niektorých veľmi nepríjemná, pripomína zmes chemických látok a kyslého mlieka. Okrem toho, ak sa nezreje správne, môže obsahovať toxické látky, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti a zvracanie. Preto sa odporúča konzumovať iba zrelé ovocie a používať rukavice na ruky pri jeho spracovaní.

Jackfruit je podobný ako známy durian