Mnoho druhov zvierat je dnes ohrozených kvôli pytliactvu, stratám prírodného prostredia a zmene klímy. V nasledujúcom texte sa zameriame na niektoré z najviac ohrozených druhov a hrozieb, ktorým čelia.

Gorila nigérijská

Gorila nigérijská patrí medzi najohrozenejšie poddruhy goril. Žije v oblasti pozdĺž hraníc medzi Kamerunom a Nigériou a odhaduje sa, že na celom svete je menej ako 300 jedincov tohto druhu. Výrazné ohrozenie predstavuje odlesňovanie a pytliactvo. Gorily majú dobre vyvinutú sociálnu štruktúru a ich správanie často pripomína správanie ľudí. Preto aj prejavujú rovnaké emócie, napríklad smútok alebo radosť. Pytliactvo, choroby a ničenie biotopov sú pre gorily veľkou hrozbou. Vysoká genetická variabilita tejto gorily však dáva nádej, že sa tento druh môže opäť rozmnožiť. V minulom roku priniesli ochranári z organizácie Wildlife Conservation Society (WCS) pozitívnu správu, keď uverejnili fotografie, na ktorých boli zachytené gorily s množstvom mláďat v horách Mbe v Nigérii.

Tiger sundský

Tento poddruh tigra kedysi obýval viaceré časti Sundských ostrovov v Indonézii. Dnes sú všetky zostávajúce exempláre tigerov sundských iba na Sumatre, keďže jedinci na Jáve a Bali už vyhynuli. Podľa odhadov zostáva menej ako 400 jedincov tohto druhu. Hlavnou hrozbou pre tigre sundského je rozsiahle odlesňovanie a pytliactvo. V Indonézii hrozí každému, koho prichytia pri lovu tigrov, väzenie a vysoké pokuty. Aj napriek presadeným zákonom však pretrváva obchodovanie s týmito živočíchmi a výrobkami z nich.

Vráskavec obrovský

Vráskavec obrovský je najväčším živočíchom, aký kedy žil na našej planéte. Tento druh sa vyskytuje vo všetkých oceánoch a preferuje otvorené vody. Dlhodobý lov vráskavca obrovského za účelom komerčného veľrybárstva v 19. storočí mal katastrofálne dôsledky na populáciu tohto obrovského tvora. Lov bol zakázaný v roku 1986, ale v súčasnosti je najväčšou hrozbou pre tento druh klesajúca populácia malých kôrovcov, ktoré predstavujú jeho hlavný zdroj potravy. Klimatické zmeny a okysľovanie oceánov sú ďalšími faktormi, ktoré sú nebezpečné pre prežitie vráskavcov. Aj keď sa populácia pomaly obnovuje, cesta k obnoveniu tohto druhu bude ešte dlhá.

Orangutan tapanulijský

Orangutan tapanulijský je najohrozenejším druhom opice na svete. Tento nový druh bol identifikovaný len pred pár rokmi, a v súčasnosti vo voľnej prírode žije len 800 jedincov. Tieto orangutany sa líšia od ostatných populácií okrem iného aj svojou lebkou, zubami a génmi. Obývajú lesy v ekosystéme Batang Toru na Sumatre a boli izolované od ostatných populácií orangutanov približne pred 20-tisíc rokmi. Ich populácia je ohrozená nielen ničením prírodného prostredia, ale aj pytliakmi a obchodovaním s nimi.

Slon sumatriansky

Slon sumatriansky je dnes považovaný za kriticky ohrozený druh a jeho populácia sa za posledné tri generácie znížila najmenej o 80%. Ich počet sa odhaduje na 2 400 až 2 800 jedincov. Vyše dvoch tretín ich prirodzeného nížinného lesa bolo v posledných 25 rokoch vyrúbaných, čím bolo zničených takmer 70% ich životného prostredia. Slon sumatriansky je pre lesný ekosystém veľmi dôležitý, pretože sa živia rôznymi rastlinami a prispievajú k rastu ďalšej vegetácie vo voľnej prírode.

Leopard amurský

Leopard amurský, žijúci na ruských Ďalekom východe, je druhým z najohrozenejších zvierat. Jeho hustá srsť je lákadlom pre pytliakov, ktorí ju predávajú na trhu s kožušinou za vysoké sumy peňazí. Aj keď je obchod s leopardími kožami a ich predaj zakázaný na celom svete, nedostatočné presadzovanie zákona znamená, že každý rok sa nelegálne uloví a zastrelí mnoho týchto zvierat. Leopard amurský by mohol mať negatívny vplyv na hospodárstvo a životné prostredie, ak by vymizol, pretože jeho biotop prospieva iným druhom.

Sviňucha kalifornská

Sviňucha kalifornská, najohrozenejší morský cicavec, ktorý patrí k najmenším a najťažšie polapiteľným poddruhom veľrýby, sa vyskytuje v najsevernejšej časti Kalifornského zálivu. Tam sa stretáva s komerčnou rybárskou výstrojou, hlavne žiabrovými a vlečnými sieťami na lov kreviet, do ktorých sa môže ľahko zamotať. Sviňucha má tmavý kruh okolo očí a tmavé škvrny na perách. Jej chrbtová časť je tmavosivá..

Planéta Zem je domovom mnohých druhov zvierat, ktoré nás fascinujú svojou krásou a jedinečnosťou. Avšak existujú druhy, ktoré sú v súčasnosti ohrozené a ich budúcnosť je neistá.