Plesnivec alpínsky je charakteristická rastlina slovenských hôr

Plesnivec je trvalá bylina s akoby bielou plsťou, a kvety sú plstnaté a biele až žltobiele. Plesnivec pochádza z európskych a ázijských pohorí. Legenda hovorí, že plesnivec sa zrodil zo žiaľu mladej ženy, ktorá našla svojho mŕtveho manžela na alpskom svahu a v zúfalstve sa rozhodla tam zostať a zomrieť s ním.

Plesnivec sa vyznačuje bielymi chlpmi pokrývajúcimi jej listy a kvety. Táto rastlina je chránená a vyskytuje sa v alpínskom a subalpínskom prostredí Vysokých Tatier, Veľkej a Malej Fatre a v Slovenskom raji. Plesnivec alpínsky preferuje vápencové skalné miesta vo výškach 2 000 až 2 900 metrov nad morom.

Okrem svojho estetického vzhľadu sa plesnivec alpínsky v minulosti využíval aj v ľudovej medicíne ako prostriedok proti brušným bolestiam a bolestiam dýchacích ciest. Husté chlpy pokrývajúce listy a kvety sú adaptáciou rastliny na vysokú nadmorskú výšku a chránia ju pred nepriaznivými podmienkami.

Plesnivec alpínsky sa dnes pestuje v záhradách pre svoje zaujímavé kvety a strieborné listy. Avšak, táto rastlina má krátku životnosť a rastie zo semien. Je dôležité chrániť túto endemickú rastlinu a dodržiavať pravidlá ochrany prírody, aby sme mohli v budúcnosti obdivovať jej krásu aj naďalej.