Každý z nás si musí uvedomiť, že pes je mäsožravec a preto aj jeho kŕmenie musí byť podľa toho prispôsobené. Predtým však ako začneme kŕmiť psa musíme si zaobstarať vhodnú misku. V chovateľských potrebách je veľký výber takýchto misiek. Sú rôzne plastové, hlinené, z nehrdzavejúcej ocele a pod. Niektoré sú hlboké , plytké. Preto ich výber musíme prispôsobiť plemenu psa.

 

Plemená, ktoré majú dlhé uši by mali mať misku hlbokú rozšírenú, aby sme zabránili namočeniu uší do potravy. Podľa výšky plemena psa musí byť prispôsobená aj miska na kŕmenie a to z toho dôvodu že veľký pes by nemal mať misku malú alebo strednú.

Pokiaľ sme si misku na kŕmenie zadovážili, musíme si ozrejmiť aj miesto kde dôjde ku kŕmeniu. Je vhodné psa kŕmiť v koterci alebo v byte na jednom mieste, aby sa naučil určitý návyk. Pokiaľ psa máme naučeného prijímať potravu na jednom mieste, dbáme aj na dobu kŕmenia v určitých pravidelných hodinách. Pes by mal prijímať potravu tak, že množstvo ktoré dostal by mal zjesť. Pokiaľ sa najedol a v miske mu zostalo ešte jedlo, tak toto by sme mali vybrať. Taktiež vyberáme aj prázdnu misku, aby sa nám pes neučil s ňou hrať. Počas kŕmenia však nemôžeme zabudnúť ani na to aby mal dostatok vody. K vode by sa mal dostať aj mimo kŕmenia. Niektorý pes môže počas prijímania potravy zúriť, preto nie je vhodné ho vyrušovať. Tento inštinkt má zachovaný po predkoch, je to stráženie si vlastnej koristi. V týchto prípadoch môže prísť k pohryzeniu.  

Niektorí si určite všimli, že ich pes ma aj zlozvyk ako je napríklad požieranie výkalov  počas vychádzok. Je to dôsledok toho, že psovi dávame jednostrannú rovnakú potravu a týmto spôsobom si dopĺňa živiny. Zabrániť môžeme tomu len takým spôsobom, že psa kŕmime pestrou potravou a odstránime tak nemilý zlozvyk. Čo sa týka zahrabávania potravy , najmä kostí, býva to z dôvodu vrodeného inštinktu psa po jeho predkoch, ktorý si takýmto spôsobom robili zásobu potravy. Preto sa na psa nemôžeme v tomto hnevať. Zabrániť tomu môžeme tým, že potrava ktorú neskŕmime a zostala v miske, túto odoberieme. Mali by sme zvážiť, či uvedená dávka krmiva nie je príliš veľká pre psa.  Ak nám to robí poľovný pes, všímame si ho či nám to nebude robiť s ulovenou zverou. Je zlé, ak by poľovný pes ulovenú zver zahrabával pri jej donášaní.

Každé kŕmenie je odlišné a prispôsobujeme ho k činnosti psa a jeho veku. Záleží či kŕmime šteňa , mladého psa, dospelého psa alebo starého psa. Pri kŕmení šteňaťa by sme mali podávať potravu 4 krát do dňa v dobe od 8 týždňov do 4 mesiacov. Treba sledovať či pes prijíma potravu. Pokiaľ ju prijíma so záujmom vieme že je zdravé a druh potravy mu vyhovuje. Pri kŕmení mladého psa vo veku od 4 mesiacov do 8 mesiacov prichádza ku kŕmeniu 3 krát denne. Tu je veľmi dôležité sledovať vývoj tela psa. V tomto období dochádza aj k výmene chrupu preto do kŕmenia pridávame prísady po konzultácii s veterinárom. U dospievajúceho psa vo veku do 8 mesiacov do 2 rokov by sme mali vykonávať kŕmenie 2 krát denne. V tomto období kontrolujeme či nám pes netlstne a podľa toho mu kŕmnu dávku upravujeme. Dospelý pes  je kŕmený 1 krát denne od veku 2 rokov do veku 8 rokov, pričom sa odporúča jeden deň v týždni ako hladový, bez krmiva len o vode. Starý pes by mal dostávať od 8 roka čím menej kostí, nakoľko už môže mať zažívacie problémy. U týchto psov treba sledovať stolicu, či nemá v nej krv, či nie je príliš hustá a pes sa nemôže vyprázdniť, alebo či mu kŕmenie nespôsobuje hnačku.

Pri dnešnom veľkom výbere krmív netreba zabúdať na to, aby sme psom nepodávali zbytky jedál, ktoré sú korenené a presolené. Ostré kosti z hydiny a divej zvery , nakoľko takéto kosti sa môžu psovi zapichnúť v ústach. Taktiež nepodávame pokazenú a starú potravu ktorá zapácha. Ak potravu varíme, nepodávame ju horúcu. Jej teplota by mala byť zohriatá tak, že v nej udržíme prst. Nie je vhodné podávať potravu zmrznutú, príliš suchú alebo vodovú. Kŕmenie by sa malo vykonávať tak, aby bolo minimálne 2 hodiny pred  tým, ako s ním budeme vykonávať nejakú činnosť. Poľovné psy a psy, ktoré vykonávajú výcvik by mali mať stravu pestrejšiu nakoľko to zodpovedá ich záťaži. Kojacie suky by mali mať prispôsobenú stravu pri kojení narodených šteniat. Aké druhy krmív poznáme si povieme nabudúce.