Každý pes by mal mať zdravú a udržiavanú srsť a pazúry. Preto je veľmi dôležité, aby sme vedeli o srsti psa čo najviac. Poznáme veľa druhov srsti. Sú to napríklad dlhá s podsadou, hodvábna, nepĺznúca kučeravá, hladká , drôtovitá alebo extremná srsť akú má napr. plemeno mexický naháč. Každý z druhov tejto srsti si vyžaduje aj určitú starostlivosť.

 

Preto je potrebné už pri výbere plemena zvážiť všetky okolnosti udržiavania vzhľadu psa. Podľa druhu srsti psa si môžeme vybrať rôzne kefy a prostriedky na ich udržiavanie. Úpravu srsti na výstavné podujatia nám môžu zabezpečiť aj v psích salónoch. Je dôležité, aby aj majiteľ udržiaval srsť psa pravidelne.

V prvom rade by sme mali poznať zásady pri umývaní a kúpaní psa. Pri kúpaní šteniat musíme byť opatrní aby nám neprechladli. Niektorí majitelia psov najmä v letných mesiacoch vykonávajú kúpanie na rôznych priehradách. Pes by nemal ísť do vody rozhorúčený. Pri kúpaní malých plemien nám stačí malá vanička alebo umývací dres. Pri umývaní si môžme vybrať šampón, alebo iné kozmetické prípravky určené psom. Výber je veľmi dôležitý, lebo nie každý šampón je vhodný pre každé plemeno. Preto pri ich kúpe sa treba poradiť v predajni alebo so skúseným kynológom. Pri kúpaní psa musíme dať pozor, aby sa nám šampón nedostal  do očí a uší.

Pri ošetrovaní dlhej srsti s podsadou  treba psa navykať na pravidelné vyčesávanie . Vyčesávame srsť vhodným hrebeňom alebo kefou. Takéto psy kefujeme od hlavy smerom po raste srsti po koniec chvosta. Ďalej postupujeme smerom proti rastu srsti. Takýmto spôsobom vyčešeme celú podsadu hlavne pri pĺznutí. Pod chvostom za ušami a pod bradou sa snažíme česať jemným hrebeňom. Zlepenú srsť si pridržíme rukou a snažíme sa ju rozčesať. Pokiaľ nám to nejde, môžme miesto takejto srsti navlhčiť a skúsime to znovu.

Pri ošetrovaní hodvábnej srsti netreba zabúdať, že táto sa nám častejšie špiní a preto je potrebné tieto psy častejšie kúpať vhodným šampónovým prostriedkom. Psy častejšie češeme  alebo trímujeme. U týchto psov sa môžme stretnúť, že sa nám srsť zaplieta najmä na nohách a za ušami. Češme a trimujeme takéto psy častejšie.

Neplznúca kučeravá srsť, je náročná na pravidelné kúpanie a strihanie, ktoré sa vykonáva po 6 až 8 týždńových  intervaloch. Pri zanedbaní tejto srsti sa nám môže táto spliesť a vytvárať rôzne zaparenia .

O hladkej srsti by sme mohli povedať že je najmenej náročná na ošetrovanie. Pri jej udržiavaní nám stačí hrebeň, kefa, alebo len typ rukavice. Psa kúpeme len v prípadoch keď je zašpinený. 

Drôtovitá srsť alebo môžme povedať aj srsť hrubosrstá je náročná na udržiavanie. Tento typ srsti  treba pravidlene trimovať a samozrejme aj kúpať. Vhodný je špeciálny šampón na hrubú srsť. Okolie očí a uší sa strihá, dajme pozor aby sme psovi neublížili.

Pri extrémnych srstiach postupujeme po radách len skúsenými chovateľmi a kynológmi, ktorí nám poradia ako srsť ošetriť. 

Pri ošetrovaní srsti si každý majiteľ psa musí zakúpiť vhodné pomôcky ktoré bude používať. Jedná sa o rôzne kefy, hrebene, trimovacie nožíky, nožnice, strihacie strojčeky, a pod. Netreba zabúdať ani na pazúry, ktoré striháme špeciálnymi nožnicami.

Každého majiteľa psa teší keď má svojho psa pekne upraveného a čistého. A najmä keď jeho krásu pochváli niekto iný.