Stévia cukrová, vedeckým názvom Stevia rebaudiana, je rastlina pôvodom z Južnej Ameriky, ktorá sa využíva ako prírodné sladidlo. Rastlina obsahuje sladké látky nazývané steviolglykozidy, ktoré sú zodpovedné za jej sladivosť. Stévia cukrová má výhodu, že je oveľa sladšia ako bežný cukor a pritom neobsahuje žiadne kalórie. To ju robí obľúbenou voľbou pre tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem cukru alebo kalórií vo svojej strave.

Stévia cukrová sa zvyčajne používa vo forme prášku, kvapaliny alebo tabliet. Môže sa pridávať do nápojov, dezertov, pečiva a ďalších potravín ako náhrada za cukor. Je dôležité si uvedomiť, že stévia má odlišnú chuť ako bežný cukor a niektorí ľudia môžu pociťovať miernu horkosť. Preto je vhodné začať s dávkovaním opatrne a prispôsobiť si sladkosť podľa vlastného vkusu.

Stévia cukrová je široko dostupná v špecializovaných obchodoch s potravinami a často sa používa ako ingrediencia vo výrobkoch označených ako "bez cukru" alebo "nízkokalorické". Je dôležité si pri nákupe všimnúť kvalitu a čistotu stévie, pretože niektoré produkty môžu obsahovať prídavky alebo iné sladidlá spolu so stéviou.