F-35 Lightning II je americký jednomotorový stíhací lietadlový stroj, ktorý sa používa na bojové lety, ochranu vzdušného priestoru a podporu pozemných jednotiek. Tento lietadlový stroj je považovaný za jedno z najúčinnejších stíhacích lietadiel na svete a je schopný dosahovať rýchlosť až 2,5 Machu (cca 3 100 km/h).

F-35 je vybavený radom zbraní, ako sú krídla s koncovými zbraňovými závesmi, podvozkom s podvozkovými zbraňovými závesmi a hlavným delom s guľometom. Je schopný používať rôzne druhy munície, vrátane protitankovej a protilietadlovej.

F-35 je navrhnutý tak, aby bol schopný prežiť v bojových podmienkach a je vybavený štítom, ktorý chráni pilotov pred strelami a nepriateľskými zbraňami. Je tiež vybavený radom senzorov a radiolokátorov, ktoré umožňujú detekciu, sledovanie a zásah nepriateľských cieľov z vzduchu.

F-35 sa používa v mnohých krajinách po celom svete a je považovaný za jedno z najúčinnejších stíhacích lietadiel súčasnosti. Je však drahý na výrobu a prevádzku a vyžaduje pravidelnú údržbu a opravy, aby zostal v dobrej kondícii.

História F-35 sa začala písať v roku 1991, keď Spojené štáty americké vyhlásili program Joint Strike Fighter, ktorého cieľom bolo vyvinúť nové stíhacie lietadlo, ktoré by bolo schopné plniť rôzne úlohy a bolo by vhodné pre použitie v rôznych krajinách. Po mnohých rokoch vývoja bol F-35 zavedený do služby v roku 2006.

F-35 má niekoľko variantov, ktoré sa líšia podľa úlohy, pre ktorú sú určené. F-35A je konvenčný variant pre použitie na pevnine, F-35B je krátkovzletový a krátkopristávací variant pre použitie na námorných plavidlách a F-35C je variant pre použitie na námorných plavidlách s dlhým vzletom a pristátím.

F-35 je používaný v mnohých krajinách po celom svete a je považovaný za jedno z najúčinnejších stíhacích lietadiel súčasnosti. Je však drahý na výrobu a prevádzku a vyžaduje pravidelnú údržbu a opravy, aby zostal v dobrej kondícii.