Život na ostrí noža
Victorinox- švajčiarsky spoločník na celý život

Niektorí ľudia používajú švajčiarske vojenské nože každodenne – pri zakladaní ohňa, rezaní dreva, zastrihávaní nechtov, skrutkovaní, prestrihávaní drôtu, strihaní, krájaní atď, atď...

Univerzálnosť tohto druhu noža od spoločnosti Victorinox, jeho všestranné použitie a aj dlhá životnosť, ktorú dosahuje táto malá čepeľ (alebo skupina čepelí) z nehrdzavejúcej ocele – vloženej do červeného plastového puzdra s vrazeným strieborným krížom už oslavuje strieborné výročie.

Je to maličká klasika s funkčne premysleným dizajnom, ktorý je veľmi užitočný v každodennom živote. Je to dokonalá kombinácia formy a funkcie, ktorá sa vyrába už od roku 1897 vo švajčiarskom Ibachu.

Jeho dizajn bol postavený na dôstojníckom noži, ktorý sa od roku 1890 vyrábal v Nemecku. Až v roku 1897 prevzal jeho výrobu Karl Elsener, a ktorú neskôr vylepšil a novú spoločnosť premenoval na Victorinox – skrátené meno jeho matky Viktória a „Inox" z francúzskeho označenia nehrdzavejúcej ocele. Sotva začal Elsener vyrábať svoj dôstojnícky nôž, jeho švajčiarsky konkurent Theodor Wenger začal s výrobou veľmi podobného dizajnu pod označením Wenger. Preto od roku 1908 rozdeľovala švajčiarska armáda svoje objednávky rovnako pre obidve spoločnosti. Až v roku 2005 Victorinox získal spoločnosť Wenger a zlúčili sa tak obe spoločnosti pod jedno vedenie.

Avšak obidva druhy armádnych nožov sa vyrábajú dodnes. V posledných rokoch sa výroba v Ibachu (Victorinox) pod vedením rodiny Elseners úspešne rozrástla o výrobu domácich nožov, batožiny, oblečenia a vôní. Ich továreň je najvačšou svojho druhu v Európe a denne sa vyrobí cca 60 000 armádnych nožov.

A aká je budúcnosť nožov Victorinox?!
Do výroby sa postupne zaraďujú nože, ktoré sú moderné, majú laserové ukazovadlo, flash disk a Bluetooth. Existujú aj nože s nástrojmi určenými na opravu počítačov, nové nože v dúhových farbách, (ale pôvodnú červenú farbu asi sotva porazia) s úplne novou mäkšou estetikou s názvom TOMO, ale s rovnako tvrdými čepeľami ( sú prácou japonského dizajnéra Kazumu Kamaguchillo. V japončine slovo „tomo" znamená priateľ alebo spoločník). A tento malý vreckový nôž s rukoväťou vo farbách citrónovej, ružovej a mätovo-zelenej farby s pilníkom na nechty, nožničkami a čističom na nechty – vkĺzne do peňaženky, kabelky i malého vrecka. TOMO sa predáva s koženým puzdrom uloženým v škatuľke vyrobenej z recyklovateľnej papierovej buničiny


Od samotných švajčiarskych vojakov sa neočakáva, že budú nosiť túto novinku vo svojich batohoch. A tak sa pred piatimi rokmi začalo s výrobou noža Victorinox Soldatenmesser 08, ktorý je viacúčelovým nástrojom, ktorý je možné ovládať aj jednou rukou, bez ohľadu na to, aký druh činnosti sa od neho vyžaduje.

Švajčiarsky armádny nôž Victorinox sa tak bezpochyby dožije aj svojho zlatého jubilea a svojím dizajnom bude i naďalej určite patriť medzi najpoužívanejšie vreckové nože.