Zeus bol v gréckej mytológii najvyšší boh, ktorý bol považovaný za pána neba a hromovládcu. Jeho mýtus bol jedným z najrozšírenejších a najvýznamnejších v antike a jeho postava sa stala jednou z najznámejších a najobdivovanejších v histórii ľudstva.

Podľa gréckych mýtov bol Zeus synom Krona a Rhei, ktorí boli sami bohmi. Kronos, ktorý bol synom Urana a Gaie, sa stal kráľom Titanov po porážke svojho otca. Kronos bol však varovaný, že bude porazený svojimi vlastnými deťmi a preto po narodení každého z nich ich hneď zjedol. Keď sa narodil Zeus, jeho matka Rhea ho skryla a na miesto malého dieťaťa dala Kronovi k vrchu obalenú kameňom. Kronos ju zjedol a myslel si, že sa tak zbavil svojho syna, no v skutočnosti sa Zeus ukrýval na Kréte.

Po dosiahnutí dospelosti sa Zeus vrátil a porazil svojho otca a Titanov v obrovskom boji, ktorý sa nazýva Titanomaquia. Po víťazstve nad Titanmi sa Zeus stal najvyšším bohom a všetci ostatní bohovia sa mu podriadili. Zeus sa potom stal ochrancom poriadku a spravodlivosti na nebi a na zemi.

Jeho symbolom bola blesk a hrom, ktorého používal ako zbraň proti nepriateľom a aby ukázal svoju moc. Mnohí ľudia si predstavovali Zeus ako starého muža s dlhým bielym chrbtom a sivými vlasmi, ktorý sedí na tróne na vrchole Olympu.

Zeus mal mnoho manželiek a mileniek a jeho deti boli tiež bohovia. Medzi jeho najznámejšie manželky patrí jeho sestra Héra, bohyňa manželstva a rodiny, s ktorou mal mnoho detí vrátane Aresa, boha vojny, a Hebesa, boha mladosti. Medzi jeho milenky patrila aj jeho sestra Deméter, bohyňa plodnosti, ktorá mu dala Persefónu, bohyňu podsvetia.