Lítiové batérie sú typom nabíjateľných batérií, ktoré využívajú chemické vlastnosti litiového prvku na ukladanie a uvoľňovanie elektrickej energie. Tu je základný popis toho, ako fungujú lítiové batérie:

  1. Elektrolyt: Lítiové batérie majú elektrolyt, ktorý je zvyčajne organickou soľou obsahujúcou lithné ióny. Elektrolyt slúži na prenos lithných iónov medzi elektrodami batérie.

  2. Anoda: Anodou lítiovej batérie je zväzok grafitových častíc. Počas nabíjania batérie sa litiové ióny ukladajú do štruktúry anódy v procese nazývanom lithiacia.

  3. Katóda: Katódou lítiovej batérie je zvyčajne zložitý kompozitný materiál, ktorý obsahuje lithný oxid, lithný železný fosfát alebo iné lithné slúčeniny. Pri nabíjaní batérie sa lithiové ióny z anódy pohybujú cez elektrolyt na katódu a interagujú s lithnými atómami v katódovom materiáli.

  4. Iónová vodivosť: Elektrolyt lítiovej batérie musí mať dostatočnú iónovú vodivosť, aby umožňoval prenos lithných iónov medzi anódou a katódou počas nabíjania a vybíjania batérie.

  5. Nabíjanie a vybíjanie: Počas nabíjania batérie sa lithiové ióny uvoľňujú z katódy a pohybujú sa cez elektrolyt na anódu, kde sa ukladajú do grafitovej štruktúry. Pri vybíjaní batérie sa proces obracia: lithiové ióny sa uvoľňujú z anódy, prechádzajú cez elektrolyt na katódu a interagujú s lithnými atómami v katódovom materiáli, čím sa uvoľňuje elektrická energia.

  6. Napätie: Lítiové batérie majú vyššie pracovné napätie ako niektoré iné typy nabíjateľných batérií, čo im umožňuje poskytovať vyššiu výstupnú napätie.

Tento proces nabíjania a vybíjania môže byť opakovaný stovky až tisícekrát, čo robí lítiové batérie výhodnými pre mnoho aplikácií, ako sú mobilné telefóny, notebooky, elektromobily a ďalšie spotrebiče. Ich vysoká energetická hustota a dlhá životnosť ich robia populárnou voľbou pre modernú elektroniku a prenosné zariadenia.