Hrúbka vlasu sa líši od osoby k osobe a závisí na mnohých faktoroch, ako je genetika, zdravotný stav, vek, strava a starostlivosť o vlasy. Priemer hrúbky vlasu sa pohybuje od 0,05 mm až po 0,15 mm.

Z čoho sú zložené vlasy

Vlasy sú zložené z keratínu, proteínu, ktorý sa tvorí v bunkách vlasového folikulu. Hrúbka vlasu je ovplyvnená množstvom a typom keratínu, ktorý sa tvorí, ako aj množstvom pigmentu vlasov.

Niektoré faktory, ktoré môžu ovplyvniť hrúbku vlasu, sú hormonálne zmeny, nadmerné používanie tepelných nástrojov na vlasy, nadmerné farbenie alebo ošetrenie vlasov, nedostatok živín, stres a používanie určitých liekov.

Ak máte obavy o hrúbku svojich vlasov, môžete sa poradiť s kaderníkom alebo dermatológom, ktorí vám môžu odporučiť správnu starostlivosť o vlasy a prípadne aj vhodné doplnky výživy.

Hrúbka vlasov sa môže porovnávať s rôznymi vecami v závislosti od ich priemeru. Tu sú niektoré zaujímavé porovnania:

  • Priemer ľudského vlasu je približne 0,1 mm, takže vlasy môžu byť hrubšie ako vlákna pavučiny, ktoré majú priemer iba 0,04 mm.
  • Hrubšie vlasy, ktoré majú priemer približne 0,15 mm, môžu byť hrubšie ako tenké kovové drôty alebo tenké gumové šnúry.
  • Vlasy môžu byť hrubšie ako papier, ktorý má hrúbku približne 0,1 mm, ale tenšie ako bežný ceruzkový grafit, ktorý má priemer 0,3 - 0,7 mm.
  • Srsť niektorých zvierat môže byť oveľa hrubšia ako ľudské vlasy, napríklad srsť králika môže mať priemer až 2 mm, zatiaľ čo šelma ako je lev má hrubé srsť s priemerom až 8 mm.

Tieto porovnania vám môžu pomôcť predstaviť si hrúbku vlasov v porovnaní s inými predmetmi alebo materiálmi.