Najväčšie tornádo v histórií

Najsilnejšie tornádo, ktoré kedy bolo zaznamenané na Zemi, bolo vytvorené 3. mája 1999 v Oklahome v USA a bolo označené ako Tornádo F5. Toto tornádo malo veľkosť 1,7 km a jeho rýchlosť dosahovala až 486 km/h. Tornádo zničilo celé mesto Bridge Creek v Oklahome, spôsobilo viac ako 40 úmrtí a viac ako 700 zranených.

Tornádo F5 je najvyššia kategória tornád a predstavuje tornáda, ktoré majú rýchlosť vetra väčšiu ako 420 km/h. Takéto tornáda sú schopné zničiť všetko na svojej ceste, vrátane budov a infraštruktúry, a môžu spôsobiť obrovské škody.

Napriek tomu, že tornáda sú najčastejšie v Spojených štátoch, kde sa každý rok vyskytne asi 1000 tornád, vyskytujú sa aj v iných častiach sveta. Tornáda sú najbežnejšie v oblasti, ktorá sa nachádza medzi 30. a 50. stupňom severnej šírky, čo zahŕňa oblasti ako USA, Kanadu, Strednú a Južnú Ameriku, Európu a Áziu.

Zatiaľ čo tornáda sú považované za extrémne nebezpečné a môžu spôsobiť obrovské škody, existujú opatrenia, ktoré môžu pomôcť minimalizovať riziko úrazov a škôd. Medzi tieto opatrenia patria pravidelné sledovanie počasia, včasné varovania a evakuácie v prípade potreby, ochranné prístrešky a plány evakuácie pre obyvateľov oblastí, kde sa tornáda vyskytujú.