Najväčšie známe zásoby zlata sa nachádzajú v niekoľkých krajinách sveta. Zlato je cenný kov, ktorý sa používa ako investícia, rezerva hodnoty a výrobná surovina. Medzi najvýznamnejšie krajiny so zásobami zlata patria:

  1. Spojené štáty americké: Spojené štáty majú najväčšie známe zásoby zlata na svete. Zlato je uložené v rôznych federálnych rezervách a úložiskách, najznámejším z nich je zlatá rezerva New York Federal Reserve Bank.

  2. Nemecko: Nemecko je druhou najväčšou krajinou so zásobami zlata. Väčšina nemeckých zlatých rezerv je uložená v Bundesbank v Nemecku, ale malá časť je tiež uložená v iných krajinách ako prevencia.

  3. Taliansko: Taliansko je známe svojimi významnými zlatými zásobami, ktoré sú uložené hlavne v Banca d'Italia.

  4. Francúzsko: Francúzsko má tiež veľké zásoby zlata, ktoré sú uložené v Banque de France a v rôznych ďalších banských rezervách.

  5. Rusko: Rusko má významné zásoby zlata, ktoré sa postupne zvyšujú vďaka ťažbe a nákupom zo strany ruskej centrálnej banky.

  6. Čína: Čína je jednou z najväčších producentov a spotrebiteľov zlata na svete. Má tiež veľké zásoby zlata, časť z nich je uložená v People's Bank of China.

Tieto krajiny majú značné zásoby zlata, ktoré sa časom menia v závislosti od ťažby, nákupu a predaja zlata. Je dôležité poznamenať, že presné množstvo a hodnota zásob zlata sa môžu líšiť v závislosti od rôznych zdrojov a aktualizácie informácií.