Ak sa chystáte vybrať si čo najlepší nôž EDC, musíte sa rozhodnúť, aký typ hrany chcete používať. Čítajte a zistíte, ktorý z nich bude pre vás ten ideálny.

Hladké nože s rovnými hranami

EDC nože s rovnými hranami patria medzi najbežnejšie typy nožov. Dodávajú sa so súvislou hranou a ide o najuniverzálnejší EDC nôž s najdokonalejším využitím rovnej hrany. Pri vyvíjaní rovnakého tlaku pri rezaní vám dlhá a neprerušovaná hrana umožní vykonávať štandardné rezy rovným spôsobom a s čo najmenším odporom. Nože s rovnými hranami EDC sa veľmi jednoducho udržiavajú, pretože akákoľvek neprerušovaná hrana sa môže v rámci údržby ľahko naostriť alebo profilovať. Akýkoľvek pevný a hladký nôž na bežné použitie vám bude pri údržbe, ktorú zvládnete jednoducho aj sami, určite slúžiť niekoľko rokov.


Výhody:

  • je univerzálny a vhodný na viaceré použitia,
  • dá sa ľahko naostriť,
  • dokáže prerezať väčšinu materiálov.

 

Nevýhody:

  • prezerať tvrdšie materiály bude kvôli hladkej hrane noža väčší problém.

 

Vrúbkované EDC nože

Tieto EDC nože majú v hrane noža zabrúsené zúbky, čo vytvára jednu dlhú sériu malých hrán. Ak ste už niekedy držali v ruke pílku alebo nôž na chlieb, tak ste už takýto druh noža mali možnosť vidieť. Takéto mini hrany uľahčujú rezanie v prípade tvrdších alebo nerovnomerných materiálov, na ktoré nemôžete vyvíjať rovnaký tlak, alebo pri rezaní nemôžete zmeniť uhol prístupu. Ak by ste chceli odrezať vetvu stromu, lano alebo kúsok chleba, s akoukoľvek hladkou hranou by vám to trvalo dosť dlho. Avšak vrúbkované nože EDC si zachovávajú tempo rezania aj po tom, ako sa zuby zahryznú do akéhokoľvek materiálu. Údržba vrúbkovaných nožov EDC je obrovskou nevýhodou. Naostrenie každej z hrán je kvôli množstvu tak malých hrán veľmi prácnou záležitosťou. Aj keď vrúbkovaný nôž zostáva funkčný oveľa dlhší čas než akýkoľvek EDC nôž s hladkou hranou, ak sa vám nôž otupí, budete si musieť zadovážiť špeciálne brúsky alebo profesionálov, ktorí vám takýto nôž naostria.


Výhody:

  • rýchlo odreže akýkoľvek tvrdší materiál,
  • hrana, ako aj zúbky vydržia oveľa dlhšie než akákoľvek obyčajná hrana.

 

Nevýhody:

  • keďže má zúbky, nikdy neodreže s vysokou presnosťou
  • údržba je veľmi náročná,
  • využíva sa menej.

 

COMBO nože EDC

Niekedy si nie ste istý, ktorý nôž EDC pre svoje každodenné úlohy potrebujete. Alebo sa vám nechce nosiť so sebou dva rôzne typy nožov. V tejto situácii bude pre vás určite veľmi užitočný kombinovaný EDC nôž. Ako napovedá už aj jeho názov, ide o nôž, ktorý má aj hladkú aj vrúbkovanú časť hrany. Tento nôž má dvojnásobné užitočné vlastnosti, no zároveň aj dvojakú údržbu dvoch okrajov nožov EDC. Každý COMBO nôž obsahuje aj hladkú aj zúbkovanú hranu. Dĺžka rezu pri práci bude však s týmto nožom o niečo kratšia. Hladká hrana bežných kombinovaných EDC nožov je hladká a umožňuje vytvárať dlhé a rovné rezy. Táto hrana býva zvyčajne bližšie k špičke než ku rukoväti, čo vám umožní oveľa lepšiu páku spolu s presnosťou. Zúbkovaná časť je väčšinou oveľa bližšie k rukoväti, ako aj k vašej ruke, čím poskytuje vynikajúcu prispôsobivosť počas tlaku aj ťahu, najmä ak potrebujete použiť zúbky pri oveľa tvrdších rezoch.

Výhody:

  • má dvojakú funkčnosť,
  • ušetrí vám námahu – nemusíte už nosiť dva nože,
  • spája v sebe viacero nožov na každodenné použitie s kombinovanou funkciou.

 

Nevýhody:

  • keďže nôž obsahuje dva typy hrán, strácate pri rezaní polovicu dĺžku rezu

 

Ktorý typ EDC noža je pre vás ideálny?

Pre bežné každodenné úlohy je vhodný akýkoľvek EDC nôž s hladkou hranou. Tento umožňuje rovný rez spolu s dlhým okrajom pre nepretržitý tlak a presnosť. Ak narábate s tvrdými materiálmi, poslúži vám akýkoľvek nôž s vrúbkovanou hranou. Ide najmä o rezanie povrazu, akejkoľvek ťažkej látky alebo lístia. Tento typ noža EDC by mal byť súčasťou každej domácnosti či kempingovej súpravy. Jeho údržba je aj po náročných použitiach veľmi jednoduchá. Ak nechcete nože striedať, potom je pre vás z hľadiska funkčnosti ideálny EDC nôž s kombinovanou hranou. Tento nôž síce umožňuje trošku kratšiu dĺžku rezu no s presnosťou a dokonalým zárezom. Väčšina vychýrených a odporúčaných nožov sú práve nože s kombinovanými hranami rôznych značiek a modelov.

Teraz, keď máte úplnú predstavu o troch typoch nožov EDC, môžete si podľa svojich potrieb zvoliť ten správny nôž.