.30-06 Springfield bol považovaný za jeden z najlepších nábojov svojej doby. Bol široko používaný v mnohých zbraniach, vrátane opakovacej pušky Springfield M1903, pušky M1917 Enfield, poloautomatickej M1 Garand, automatickej M1918 Browning a mnohých guľometoch. Bol použitý v amerických armádach v obidvoch svetových vojnách, v Kórejskej vojne a vo Vietnamskej vojne.

Náboj .30-06 Springfield sa používal najmä pre lovecké účely, najmä na lov veľkých zvierat, ako sú jelene a losi. Bol skonštruovaný tak, aby bol schopný dosiahnuť vysoké rýchlosti a veľkú energiu na dlhšie vzdialenosti. Používal sa strela o hmotnosti 150 alebo 173 grainov, ktorá mala plášťovaný plochý dno.

Napriek svojmu výkonu a širokému použitiu bol náboj .30-06 Springfield nakoniec nahradený nábojom 7,62 × 51 mm NATO v 60. rokoch 20. storočia. Aj napriek tomu sa ešte v 70. rokoch 20. storočia používal v guľometoch. Aj keď už nie je používaný tak široko ako kedysi, stále sa používa v mnohých loveckých a športových zbraniach.

Tento druh strelia sa vyznačuje niekoľkými špecifikáciami, ako je priemerná hmotnosť strely, ktorá sa pohybuje v rozmedzí od 55 grainov do 220 grainov, a priemerná úsťová rýchlosť 870 m/s. Toto strelivo tiež produkuje priemernú úsťovú energiu 4100 J a má priemer strely .308" (7,62 mm). Celková dĺžka náboja je 3.34" (84,84 mm) a používa sa veľká pušková zápalka.

Jednou z hlavných výhod používania .30-06 Springfield strelia je jeho vysoký dosah a presnosť, čo ho robí ideálnym pre lov, športové streľby a dokonca aj vojenské účely. Jeho vysoká úsťová rýchlosť a energia z neho robia účinný zbraň na väčšie druhy zveri a jeho široký rozsah hmotností strelív umožňuje použitie rôznych druhov nábojov pre rôzne situácie.

Napriek svojim výhodám je .30-06 Springfield strelivo tiež známe svojou vysokou hlučnosťou a vibráciami pri streľbe, čo môže byť pre niektorých strelcov nepríjemné. Tiež môže byť pomerne drahé v porovnaní s inými druhmi streliva, čo môže byť pre niektorých strelcov limitujúce.