Maslo je mliečny produkt, ktorý sa získava spracovaním smotany z mlieka. Zloženie masla je nasledovné:

  1. Tuky: Hlavnou zložkou masla sú tuky, ktoré tvoria väčšinu jeho obsahu. Tuky v masle sú prevažne nasýtené tuky, ale obsahuje aj určitý podiel neasýtených tukov. Tuky dávajú maslu jeho krémovú konzistenciu a bohatú chuť.

  2. Voda: V masle je prítomná aj určitá koncentrácia vody. Voda je zvyčajne prítomná v malom množstve, ale môže sa líšiť v závislosti od výrobného procesu a typu masla.

  3. Mliečne bielkoviny: Maslo obsahuje aj malé množstvo mliečnych bielkovín. Tieto bielkoviny prispievajú k charakteristickému aróme a chuti masla.

  4. Minerály: Maslo obsahuje rôzne minerály, ako je vápnik, fosfor, draslík a sodík. Množstvo minerálov v masle závisí od kvality mlieka, z ktorého je vyrobené.

  5. Vitamíny: Maslo obsahuje vitamíny, najmä vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín E. Obsah vitamínov v masle môže byť ovplyvnený kvalitou mlieka a výživou dobytka.

Je dôležité poznamenať, že obsah tuku v masle sa môže líšiť v závislosti od druhu masla. Napríklad plnotučné maslo má vyšší obsah tuku (zvyčajne približne 80%) a obsahuje viac nasýtených tukov, zatiaľ čo odtučnené maslo má nižší obsah tuku (zvyčajne približne 40-60%) a obsahuje menej nasýtených tukov.

Je dôležité mať na pamäti, že maslo je potravina s vysokým obsahom tuku a kalórií. Jeho konzumácia by mala byť v rámci vyváženej stravy.